Een illustratie van Franks arm Een illustratie van Franks arm

Coöperatie oprichten

Ik heb jarenlange ervaring in het oprichten van een coöperatie en weet exact waar je op moet letten. Dat is goed nieuws! Want op voorhand goede afspraken maken, voorkomt dat je achteraf elkaar in de haren vliegt.

Frank die iets uitlegt Background blob Plant illustratie Plant illustratie Arm illustratie Pen illustratie Tekstwolkje illustratie Tekstwolkje illustratie Thumbs-up illustratie Grafiek illustratie

Waarom een coöperatie?

Video hier

Starten zonder risico

Je wilt samen met een andere ondernemer onder dezelfde naam werken omdat jullie een tof idee hebben of omdat jullie nu zo vaak samenwerken dat het een logische vervolgstap is. Vaak wordt er dan gekozen voor een VOF of een BV. Toch vinden veel ZZP’ers een VOF spannend omdat zij hoofdelijk aansprakelijk zijn en een BV lijkt een veel te grote stap. Een heel goed alternatief is het oprichten van een Coöperatie. Ik ben groot fan van deze ondernemingsvorm en help startende ondernemers bij het oprichten ervan. Ik vertel je graag de voor- en nadelen van een Coöperatie.

Waarom een Coöperatie oprichten?

Het oprichten van een Coöperatie is niet nieuw in Nederland. Van oudsher werden coöperaties opgericht door zelfstandige ondernemers die wel wilden profiteren van inkoopvoordelen of de verwerking van hun grondstoffen. Dit gebeurde veel binnen de agrarische sector. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boeren die gezamenlijk de melkproductie verwerken.

Vandaag de dag starten ook veel ZZP’ers samen een coöperatie. Waarom? Omdat zij op deze manier zelfstandige kunnen blijven opereren, maar wel kunnen samenwerken, inkopen en risico’s afdekken.

Waarom kiezen voor een Coöperatie i.p.v. een BV of VOF?

Veel startende ondernemers kiezen voor een VOF en als zij niet hun privé vermogen op het spel willen zetten dan kiezen ze voor BV. Als aandeelhouder wordt je niet privé aansprakelijk gesteld voor eventuele schulden van de BV. Binnen een VOF ben je volledig persoonlijk aansprakelijk, ook als je partner een grote fout maakt.

Een BV oprichten klinkt dan al snel een stuk aantrekkelijker, maar als de werkzaamheden voor de BV jouw enige zakelijke activiteiten zijn moet je jezelf (en eventueel je partner) minimaal 47.000 euro per jaar geven, je profiteert niet van een eventuele ondernemersaftrek en voor iedere wijziging moet je naar de notaris.

Herken jij je in deze situaties?

 • De VOF of de Coöperatie?

  Wil je samen een bedrijf starten of werk je zo graag met een andere zzp’er dat jullie onder één naam willen opereren? Vaak wordt er gekozen voor een vennootschap onder firma (VOF). Een VOF is namelijk snel opgericht bij de Kamer van Koophandel en je hebt er …
  Lees meer Leestijd: 2 minuten
 • Een alternatief voor de BV

  Je wilt samen een bedrijf starten en denkt direct aan het oprichten van een BV. Maar dan kom je erachter dat het oprichten van een BV nogal wat haken en ogen heeft. Het enige alternatief voor een BV lijkt een VOF. Toch is er nog een alternatief voor de BV en …
  Lees meer Leestijd: 3 minuten
 • Samenwerken met een andere zzp’er

  Ga je binnenkort met verlof, sta je op het punt om een grote klus binnen te halen of heb je (tijdelijk) de expertise van een andere zzp’er nodig? Ook als zzp’er (of eenmanszaak) is het mogelijk om samen te werken. Hoe? Dat vertel ik je graag! …
  Lees meer Leestijd: 3 minuten
Vraag het