Een illustratie van Franks arm Een illustratie van Franks arm

Een alternatief voor de BV

Je wilt samen een bedrijf starten en denkt direct aan het oprichten van een BV. Maar dan kom je erachter dat het oprichten van een BV nogal wat haken en ogen heeft. Het enige alternatief voor een BV lijkt een VOF. Toch is er nog een alternatief voor de BV en dat is de Coöperatie. Ik vertel je graag meer over de Coöperatie, het verschil met een BV en waarom het interessant is voor startende ondernemers die samen willen werken.

Waarom wil je een BV oprichten?

Hoogstwaarschijnlijk wil je een BV oprichten omdat je graag samen wilt werken en hoofdelijk niet aansprakelijk wilt zijn. Zo’n samenwerking kan op allerlei manieren ontstaan. Het kan zijn dat jullie samen een idee hebben dat jullie op de markt gaan zetten of omdat een samenwerking met een andere zzp’er zo succesvol is dat er besloten wordt om onder één naam te opereren.

Verschil tussen een BV en een VOF

Veel startende ondernemers kiezen voor een VOF en als zij niet hun privé vermogen op het spel willen zetten dan kiezen ze voor BV. Als aandeelhouder wordt je niet privé aansprakelijk gesteld voor eventuele schulden van de BV. Binnen een VOF ben je volledig persoonlijk aansprakelijk, ook als je partner een grote fout maakt.

Een BV oprichten klinkt dan al snel een stuk aantrekkelijker, maar als de werkzaamheden voor de BV jouw enige zakelijke activiteiten zijn moet je jezelf (en eventueel je partner) minimaal 47.000 euro per jaar geven, je profiteert niet van een eventuele ondernemersaftrek en voor iedere wijziging moet je naar de notaris.

Verschil tussen een BV en een Coöperatie

Het kiezen tussen een BV of een VOF klinkt als een gevangenendilemma. Gelukkig is de oplossing voor handen: de Coöperatie. De BV en de coöperatie zijn allebei rechtspersonen en worden fiscaal gelijk behandeld. Maar ook tussen de Coöperatie en de BV zijn duidelijke verschillen:

  • Een Coöperatie betaalt geen dividendbelasting een BV wel;
  • Zowel een BV als een Coöperatie wordt opgericht bij de notaris. Het verschil is dat je bij een coöperatie slechts één keer naar de notaris gaat omdat je werkt met leden, bij een BV zijn dit aandeelhouders. Daarom moet je bij een BV voor elke wijziging terug naar de notaris. Dit kan flink oplopen in de kosten;
  • Bij een Coöperatie is er sprake van een flexibele winstdeling, bij een BV gaat dit naar rato van de aandelen.

Welke ondernemingsvorm past het beste bij jou?

Wil je samen een bedrijf starten, maar heb je geen idee welke ondernemingsvorm past bij jullie situatie? Vraag het Frank! Ik help jonge starters om samen een bedrijf op te richten en sta klaar voor al jouw vragen.

Een alternatief voor de BV

Wil je op de hoogte blijven?

Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Iste, officiis.