Een illustratie van Franks arm Een illustratie van Franks arm

Je hebt geen idee hoe boekhouding werkt

De boekhouding is niet iets waar startende ondernemers heel enthousiast van worden. Wel is het een heel belangrijk onderdeel van het financieel gezond houden van je organisatie. Ga je zelf aan de slag met de boekhouding of besteed je het uit? Ik heb jarenlange ervaring en deel graag mijn kennis met jonge ondernemers. Ik vertel je wat er komt kijken bij de boekhouding en wat het kost (of beter gezegd oplevert) om het uit te besteden aan een boekhouder.

Wat wordt er bedoeld met de boekhouding?

Met de term ‘boekhouding’ wordt het bijhouden van de financiële administratie bedoeld. Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Het gaat namelijk ook over het maken van offertes, het verwerken van facturen en het regelen van de belastingaangiftes (inkomstenbelasting en omzetbelasting). Kortom: je beheert welke geldbedragen er in- en uit gaan en kan dit verantwoorden.

Zakelijke rekening openen als zzp’er?

Als zzp’er is het niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Wel wordt het bijhouden van de boekhouding een stuk eenvoudiger en overzichtelijker als je zakelijk en privé gescheiden kan houden op een aparte rekening. Wanneer je direct een zakelijke rekening opent bij de start van je bedrijf, heb je direct alles goed op orde.

Naast overzicht komt het professioneler over als je een zakelijke rekening hebt, wordt de koppeling met een boekhoudpakket een stuk makkelijker en beschik je over een aparte zakelijke bankpas.

Een zakelijke rekening brengt kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de kosten per transactie en/of de maandelijkse kosten. Daarom hebben niet alle zzp’ers een zakelijke rekening.

Eigen boekhouding doen of uitbesteden?

Als ondernemer ben je verplicht om de administratie goed bij te houden en te voldoen aan de eisen van de belastingdienst. Wanneer je net begint is de administratie nog overzichtelijk en kun je het eenvoudig zelf bijhouden met een online boekhoudprogramma. Zodra de drukte toeneemt (waar je natuurlijk naar verlangt) merk je dat je het overzicht begint te verliezen of niet meer zo scherp bent op het invoeren van facturen. Wanneer je merkt dat je achterloopt met de administratie of het overzicht verloren bent, schakel dan een boekhouder in. Ook als boekhouden helemaal niet aan jou besteed is en je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt, besteed je natuurlijk de boekhouding uit.

Zorg dat je profiteert van belastingvoordelen

Als startende ondernemer heb je een aantal belastingvoordelen die je niet wilt laten liggen. Een boekhouder helpt je om die voordelen in kaart te brengen. Lees hier meer over aftrekposten en fiscale voordelen.

Jouw boekhouding uitbesteden

Wil je na het lezen van deze tekst direct af van de boekhouding? Neem dan contact met mij op. Ik help starters met de boekhouding en zorg ervoor dat zij geld besparen.

Je hebt geen idee hoe boekhouding werkt

Wil je op de hoogte blijven?

Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Iste, officiis.