Een illustratie van Franks arm Een illustratie van Franks arm

Je wilt samen een bedrijf starten: de VOF of de Coöperatie?

Wil je samen een bedrijf starten of werk je zo graag met een andere zzp’er dat jullie onder één naam willen opereren? Vaak wordt er gekozen voor een vennootschap onder firma (VOF). Een VOF is namelijk snel opgericht bij de Kamer van Koophandel en je hebt er geen notaris voor nodig. Een minder bekende ondernemingsvorm is de Coöperatie. Ik ben groot fan van deze ondernemingsvorm en ik vertel je graag waarom.

Samenwerken onder één naam

Het is voor opdrachtgevers prettig om te communiceren en zaken te doen met één partij in plaats van meerdere zzp’ers. Maar ook voor jou als ondernemer zijn er aantal voordelen. Samen deel je kennis, risico’s en de boekhouding. Vooral het onderdeel risico is wat ondernemers vergeten bij het oprichten van een vennootschap onder firma.

Aansprakelijkheid en verschillende vormen

Fouten maken is menselijk en vaak gebeurt dit op een moment dat je het niet ziet aankomen! Het is daarom belangrijk om vooraf de risico’s zoveel mogelijk in te dekken. En dat doe je met een Coöperatie. We schetsen de verschillen tussen een Coöperatie en de VOF.

Het verschil tussen een VOF en een Coöperatie

Het grote verschil tussen een VOF en een Coöperatie is de aansprakelijkheid. Bij een VOF kunnen alle deelnemende vennoten persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schulden die gemaakt worden binnen de VOF. Deze schulden kunnen zo ver gaan als het privévermogen van alle deelnemende vennoten. Als een vennoot een fout maakt, betekent dat jullie als collectief hiervoor verantwoordelijk zijn. Dat zou kunnen resulteren dat degene die geen fout heeft gemaakt toch de klos is!

Een Coöperatie is daarentegen beperkt of volledig uitgesloten van aansprakelijkheid.

De 3 aansprakelijkheidsvormen van een Coöperatie

  1. De coöperatie W.A. (wettelijke aansprakelijkheid) In het geval van de coöperatie WA zijn de leden hoofdelijk verbonden met de schulden van de coöperatie.

  2. De coöperatie B.A. (beperkte aansprakelijkheid) In het geval van de coöperatie BA zijn de leden tot op zekere hoogte hoofdelijk verbonden met de schulden van de coöperatie.

  3. De coöperatie U.A. (uitgesloten aansprakelijkheid) In het geval van de coöperatie UA zijn de leden op geen enkele wijze hoofdelijk verbonden met de schulden van de coöperatie.

Welke ondernemingsvorm past het beste bij jou?

Wil je samen een bedrijf starten, maar heb je geen idee welke ondernemingsvorm past bij jullie situatie? Vraag het Frank! Ik help jonge starters om samen een bedrijf op te richten en sta klaar voor al jouw vragen.

De VOF of de Coöperatie?

Wil je op de hoogte blijven?

Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Iste, officiis.