Een illustratie van Franks arm Een illustratie van Franks arm

Je wilt samenwerken met een andere zzp’er

Ga je binnenkort met verlof, sta je op het punt om een grote klus binnen te halen of heb je (tijdelijk) de expertise van een andere zzp’er nodig? Ook als zzp’er (of eenmanszaak) is het mogelijk om samen te werken. Hoe? Dat vertel ik je graag!

Samenwerkingsvormen bedrijven (zzp’ers)

Er zijn meerdere manieren waarop je met een andere zzp’er kan samenwerken. Welke samenwerkingsvorm je aangaat is afhankelijk van de situatie: gaat het om een permanente samenwerking of incidentele opdrachten?

Tijdelijk hulp nodig tijdens verlof of vakantie

Je gaat op vakantie of met zwangerschapsverlof, maar de werkzaamheden gaan gewoon door. Dan is de hulp van een andere ondernemer meer dan welkom. Je draagt de werkzaamheden over en maakt duidelijke afspraken over het termijn. Je kunt ervoor kiezen om zelf de controle te houden over de facturatie en de ander in te huren of je spreekt af dat de ander zelf de factuur stuurt naar de opdrachtgever.

De expertise nodig van een specialist

Jouw opdrachtgever heeft een expertise nodig die jij zelf niet aanbiedt, maar wel jouw dienst of product versterkt. Toevallig ken je een expert. Je kunt ervoor kiezen om de expert (tijdelijk) in te huren en zelf controle over de opdracht en facturatie te behouden of je kunt ervoor kiezen om beiden een eigen contract te tekenen met de opdrachtgever.

Een intensieve samenwerking met een andere zzp’er

Verloopt de samenwerking met een andere zzp’er soepel en zijn jullie een grote meerwaarde voor elkaars bedrijf? Dan kan het heel goed zijn dat je graag permanent met elkaar en onder één naam samenwerkt. Samen deel je kennis, risico’s en de boekhouding. De opdrachtgever doet zaken met één partij. Wel zo prettig.

Een veel gekozen ondernemingsvorm voor zzp’ers is de vennootschap onder firma (VOF). Je bent zo ingeschreven bij de KvK en een notaris is niet nodig. Toch zijn er risico’s aan deze ondernemingsvorm gebonden. Een minder bekende, maar zeer geschikte ondernemingsvorm, is de Coöperatie. Lees meer over het verschil tussen een coöperatie en een VOF of ontdek direct hoe ik jou kan helpen bij het oprichten van coöperatie.

Samenwerkingsovereenkomst voor zzp’ers

Veel zzp’ers kiezen ervoor om elkaar blindelings te vertrouwen en mondelinge afspraken te maken. Dit verloopt niet altijd goed. Beide partijen hebben mogelijk andere verwachtingen van de samenwerking. Wat als de opdrachtgever niet betaalt of de kwaliteit niet voldoet aan de verwachtingen? Wie is er dan verantwoordelijk?

Samenwerkingsovereenkomst opstellen: wat moet hierin staan?

Is de samenwerking van tijdelijke aard, dan is het kiezen van een permanente ondernemingsvorm niet nodig. Wel is het belangrijk om afspraken vast te leggen. Dit wordt ook wel een samenwerkingsovereenkomst genoemd. Binnen de samenwerkingsovereenkomst maak je duidelijke afspraken over:

  • Het uurtarief;
  • Het betaaltermijn;
  • De kwaliteit van de dienst of het product;
  • Wie de leiding en/of verantwoordelijkheid neemt over project;
  • Wat er gebeurt als de opdrachtgever niet betaalt;
  • Wat de afspraken zijn bij ziekte of uitval.

Hulp nodig?

Ik help starters om samen op een alternatieve manier een bedrijf op te richten. Dat betekent dat we niet kiezen voor een VOF of BV, maar ik je kennis laat maken met de voordelen van een Coöperatie. Wil je graag samenwerken met een andere zzp’er en heb je hierover vragen? Vraag het Frank! Ik sta klaar voor al jouw vragen over het oprichten van een bedrijf.

Samenwerken met een andere zzp’er

Wil je op de hoogte blijven?

Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Iste, officiis.